Vyšla publikácia o Q horúčke, ktorá pomôže pacientom aj lekárom

Dr. Ľudovít Škultéty a Dr. Eva Špitalská s brožúrou o Q horúčke.

Dr. Ľudovít Škultéty a Dr. Eva Špitalská s brožúrou o Q horúčke.

Ochrana zdravia obyvateľstva pred závažným infekčným ochorením Q horúčka, ktorého výskyt sa potvrdil v Ráztočne, je témou publikácie, ktorú v týchto dňoch vydalo Národné referenčné centrum (NRC) pre surveillance a laboratórnu diagnostiku rickettsióz pôsobiace v rámci Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i. (BMC SAV). Publikáciu, ktorá približuje samotné ochorenie, ako aj odporúčania pre diagnostiku a liečbu, pripravilo BMC SAV v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, a bude ju distribuovať zdravotníkom a odborníkom v oblasti verejného zdravia. 

„Veríme, že táto publikácia prispeje k tomu, aby sa Q horúčka ďalej nešírila, lekári ju dokázali lepšie diagnostikovať a liečba pacientov bola účinnejšia,“ približuje Dr. Ľudovít Škultéty, vedúci Oddelenia rickettsiológie BMC SAV, pod ktoré spadá aj výkonné laboratórium NRC.

To začiatkom augusta potvrdilo výskyt Q horúčky v obci Ráztočno. Ide o zoonotické ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Coxiella burnetii. Šíri sa najmä prostredníctvom kontaktu s infikovanými zvieratami, predovšetkým prežúvavcami, ako sú kozy a ovce, a ich produktmi, placentou, mliekom, močom, trusom alebo kontaminovaným prachom.

Coxiella burnetii je mimoriadne odolná a môže sa šíriť vzduchom, pričom infekčné častice sa dokážu preniesť vetrom do vzdialenosti viac ako dva kilometre, čo môže viesť k ochoreniu bez zjavného kontaktu so zvieratami. Šíriť sa môže aj prostredníctvom konzumácie nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov alebo nedostatočne tepelne spracovaných mäsových produktov. Prenos z človeka na človeka je veľmi zriedkavý.

Typickými príznakmi sú vysoká horúčka, zimnica, bolesti hlavy, celková únava, bolesti svalov a kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, bolesť hrdla, zápal pľúc, hnačka či zvracanie. Horúčka zvyčajne pretrváva jeden až dva týždne a je často sprevádzaná výraznou stratou hmotnosti.

Chronická forma Q horúčky, ktorá sa vyvinie u jedného až piatich percent pacientov, predstavuje vážne riziko predovšetkým pre ľudí s oslabenou imunitou, so srdcovými ochoreniami, ako aj pre tehotné ženy.

Toto ochorenie vedie k významným ekonomickým stratám, a to nielen v dôsledku dlhodobej pracovnej neschopnosti a liečby infikovaných pracovníkov, ale aj v dôsledku zníženej produkcie mlieka, či potratov u hospodárskych zvierat, a preto je dôležité zamedziť jeho šíreniu.

V rámci prevencie NRC odporúča dôsledné umývanie rúk po práci so zvieratami a ich produktmi a konzumáciu mliečnych produktov a mäsa až po dôkladnom spracovaní, či už pasterizáciou alebo tepelnou úpravou.

„Pri práci v oblastiach, kde sa infekcia môže vyskytovať, je vhodné nosiť ochranné oblečenie a masky alebo respirátory, aby sa minimalizovalo riziko inhalácie kontaminovaných častíc. V prípade príznakov infekcie, ako sú horúčka a bolesti hlavy, treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc,“ dodáva Dr. Škultéty.

Liečbu antibiotikami je potrebné zahájiť už pri klinickom podozrení na Q horúčku po objavení príznakov ochorenia. Neodporúča sa však pacientom, ktorí sú asymptomatickí alebo ktorí sa už zotavili z choroby.

Digitálnu verziu publikácie BMC SAV rozpošle regionálnym úradom verejného zdravotníctva a zdravotníckym zariadeniam na Slovensku a je verejne prístupná aj na našej webovej stránke. Zdravotnícke zariadenia v zasiahnutom prievidzskom okrese dostanú k dispozícii aj tlačenú verziu publikácie.

 

Kontaktné osoby:

Ing. Ľudovít Škultéty, DrSc., tel.: 02/59302418, e-mail: viruludo@savba.sk, NRC pre surveillance a laboratórnu diagnostiku rickettsióz

RNDr. Eva Špitálska, PhD, tel.: 02/59302430, e-mail: viruspi@savba.sk, NRC pre surveillance a laboratórnu diagnostiku rickettsióz

 

Text: E. Rybárová

Foto: archív Dr. Ľ. Škultétyho

Dr. Ľudovít Škultéty a Dr. Eva Špitalská s brožúrou o Q horúčke.

Dr. Ľudovít Škultéty a Dr. Eva Špitalská s brožúrou o Q horúčke.